Кыргыз Республикасынын Айыл чарба министрлиги Туруктуу өнүктүрүү максаттарын (ТӨМ) ишке ашырууга жана жетишүүнүн аракетинин үстүндө иш алып барат. Айыл чарбасынын негизги приоритеттүү багыттарынын бири өлкөнүн азык-түлүк коопсуздугун камсыз кылуу болуп саналат (ТӨМ 2).
Айыл чарба өндүрүмдүүлүгүн жогорулатуу жана туруктуу азык-түлүк өндүрүү ачарчылыкты азайтуунун маанилүү багытарынын бири.
2023-жылдын январь-август карата абал боюнча негизги социалдык маанилүү азык-түлүк товарлары менен азык-түлүк коопсуздугу:
– экспорт-импортту эске алуу менен: нан азыктары боюнча – 128,4 %, картошка – 167,9 %, жашылча-жемиштер – 182,4 %, мөмө-жемиштер – 35,3%, эт – 97,1 %, сүт – 118,8 %, кум шекер – 98,5 %, жумуртка – 79,2 %, өсүмдүк майы – 89,6 %.
– өздүк өндүрүштүн эсебинен: нан азыктары боюнча – 77,6 %, картошка – 167,4 %, жашылча-жемиштер – 164,5 %, мөмө-жемиштер – 18,2%, эт – 80,5 %, сүт – 116,5 %, кум шекер – 69,0 %, жумуртка – 63,9 %, өсүмдүк майы – 44,0 %.
Ошол эле учурда ички рыноктун көлөмүндө импорттун үлүшү төмөндөгүлөрдү түзгөн:
нан азыктары – 62,6 %, эт – 20,1 %, өсүмдүк майы – 57,5 %, кум шекер – 34,2 %, мөмө-жемиштер – 50,4 %.